MENÜ

SAFE AEROBIK, az izületkímélő mozgásforma!!!

Minden korosztály és testalkat részére!!! Gyere próbáld ki TE is!!! Formáld Velünk az alakod vidáman!!!

Mi is a safe aerobik?

Az 1970es években Jane Fonda nevével fémjelezték az aerobik foglamát. Ez a mozgásforma tört be Magyarországra az 1980as években AEROBIK néven, s hódított magának tért igen rövid időn belül.  Hosszútávon azonban a mozgatószervrendszer kóros elváltozásait is előidézhette. Ennek hátterében a cipő nélkül végzett folyamatos mozgás, a nagy ütközések (szökdelések), a túl gyors zenére végrehajtott mozdulatok, az extrém izületi csavarodások és a magas ismétlésszámok álltak. Bár még ma is sokan gyakorolják a Fonda-féle szökkenések és ugrások tömkelegével tarkított aerobikot, valamint az alap aerobik néven ismert "30 perc ugrálás, 30 perc erősítés" elven alapuló órákat, mára már a sporttudományi kutatásoknak köszönhetően kialakult SAFE (biztonságos) AEROBIK idejét éljük!!!

A kutatók a mozgásanyag kialakításánál figyelembe vették a 3 legfontosabb szempontot, mégpedig azt, hogy az aerobik órákat eltérő testsúllyal, edzettségi állapottal és életkorral rendelkező emberek látogatják. A gyakorlatok kialakítása során tehát kikerült minden olyan elem az eszköztárból, amely edzetlen, túlsúllyal rendelkező, vagy idősebb személynek gondot jelentene. A gyakorlatokat meghatározott technikai szabályok figyelembevétele mellett lehet alkalmazni, melyeket az edző minden esetben tudat vendégeivel.

A safe aerobik alapelvei a keringési rendszer,a légző szervrendszer,valamint a mozgatórendszer (pl.: izületek, inak, izmok, csontok, stb.)VÉDELMÉN alapszanak!!! Hat alapelvet tartunk számon:

1. Tudatosság elve: az aerobik óra mindig tervszerűen és szakszerűen felépített, alkalmazkodik mind gyakorlatanyagában, mind stílusában a résztvevők igényeihez, a helyszín sajátosságaihoz.

2. Megelőzés elve: az óra tervezésekor elsődleges cél a sérülésveszély csökkentése.

3. Fokozatosság elve: fokozatosan emelkedő (egyszerűbbtől a bonyolultabb felé, könnyebtől a nehezebb felé, lassabbtól a gyorsabb felé, stb.), illetve csökkenő terhelést mindenkor szem előtt kell tartani.

4. Egyenletes terhelés elve: a gyakorlatvezetés folyamatos, törésmentes.

5. Egyéni edzészóna elve: a csoportos aerobik foglalkozások keretében is törekeszünk az egyén sajátosságainak megfelelő edzésterhelés kialakítására.

6. Rendszeresség elve: az edzéstevékenységnek rendszeres időközönként ismétlődnie kell a optimális edzéshatás, a fejlődés érdekében.

Az évek során többféle típusú óra terjedt el, melyek ezeket a szabályokat kivétel nélkül mind betartják. Ilyen például a zsírégető, az alakformáló, a dance, a step, box (stb.) aerobik óra is. (Bővebben: Óráim menüpont alatt)

 

Hírek

 • ÚJ ÉV
  2012-01-02 11:31:14

  Mától (2012. jan. 2.) visszaáll a régi rend:D a megszokott időpontokban és helyszíneken várok  minden kedves mozognivágyót!!! Tornázzunk együtt 2012-ben is!!!

 • ÚJ ESZKÖZ!!!!
  2011-08-22 07:48:48

  Kedves Vendégeim!

  Új eszközzel bővül a kínálatunk! A flexi bar remekül formálja a karok és a hát izomcsoportjait, valamint a hasat. Remek a szálkásító  hatása! Gyertek, próbáljátok ki!!

 • KALÓRIATÁBLÁZAT
  2010-11-01 18:43:50

  Meglehetősen részletes kalóriatáblázattal bővült a honlap!!! Ellenőrizd Te is innen a napi energiabeviteledet!

Szavazás

Hogy tetszik?
Hiányos
Tetszik
Asztali nézet