MENÜ

SAFE AEROBIK, az izületkímélő mozgásforma!!!

Minden korosztály és testalkat részére!!! Gyere próbáld ki TE is!!! Formáld Velünk az alakod vidáman!!!

Gyakran végig sem gondoljuk, hogy mit iszunk. Ha kalóriacsökkentésről van szó, akkor csak ételekben gondolkodunk, pedig a napi kalóriabevitelünk jelentős része származik folyadékokból (több tanulmány alátámasztása alpján kb. 500 kcal/nap). Egyes szakértők azt gyanítják, hogy a rágás, mint az emésztés előfolyamata, jelet küld az agyba, így érzékenyebbé bálik a jóllakottságközpont. Az italok esetében ez hiányzik, így könnyen előfordul, hogy túl sokat iszunk az édes italokból. Manapság a csökkent folyadékbevitel is nagyon jellemző, így az emberek többsége valójában szomjazik, és ennek tudatában sincs.

A folyadékpótlásra manapság már rengeteg alternatíva létezik a vízen kívül: ej, tea, gyümölcslevek, különböző szénsavas üdítők. Érdemes azonban naponta legalább néhány pohár tiszta vizet is inni. Méregtelenítő hatása elhanyagolhatatlan a szervezet számára. Gyakran a szomjúságot is éhségként érzékeljük, ezért tanácsos evés előtt és után is inni valamit, de legalább ez egyik alkalommal vizet, így biztosan elég folyadékhoz jut a szervezet, ami megkönnyíti az emésztést, és véd a túlevés ellen.

Nézzük részletesen a különböző minőségű italok hatását.

Gyümölcslevek:

A gyümölcs- és zöldséglevek remek lehetőséget adnak arra, hogy a folyadékpótlással gyümölcsöt és zöldséget is vigyen az ember a napi menüjére. Figyelembe kell azonban venni, hogy ezek az üdítő italok szinte dupla annyi cukrot, sőt egyre több tartósítószert és káros anyagot tartalmaznak, mint a valódi gyümölcs. Ügyeljünk arra, hogy 100%-os üdítőt vásároljunk, vagy otthon készítsünk frissen facsart gyümölcsleveket, mert a 12-25%-os üdítőitalokban rengeteg a hozzáéadott cukor.

gyümölcslé

Szénsavas italok:

Egy kimutatás szerint egy átlag ember évente közel 48 liter szénsavas üdítőt iszik meg. ez az adat magában nem tűnik soknak, de az egész népességre vonatkozik, olyanok is szerepelnek a kimutatásban, akik egyáltalán nem fogyasztanak ilyen termékeket. ezek az italok rengeteg cukrot tartalmaznak oldott formában, veszélyztetik ezáltal a szívet, elősegítik a cukorbetegség kialakulását, és nem utolsó sorban elhízáshoz vezetnek. Édes ízük serkenti az inzulinelválasztást, amelyet nem ellensúlyoz a vércukorszint-növekedés, és az emiatt kialakult alacsony vércukorszint növeli az éhségérzetet. Emellett a szervezetünk becsapva érezheti magát és erősödik az édes íz utáni sóvárgása. Maga a szénsav is izgatja a gyomrot és a beleket. Érdemes ezek fogyasztását teljesen elhagyni, vagy napi max 2 dl-re csökkenteni.

A jó sportital:

Néhány éve a sportitalfogyasztásunk is megnőtt. Ezalatt az idő alatt azonban a kínálat is szélesedett. Manapság már nem csak az izotóniás italokat találhatjuk meg sportital néven, hanem vannak vitaminozott és fehérjeitalok is. Ezeket olyan sportolóknak találták ki, akik minden nap komolyan edzenek, és szükségük van az izomtömeg visszaállításához a fehérjére. Fontos tehát, hogy olyan italokat válassz, amik az igényeidnek és a fogyókúrádnak is megfelelnek. Ha kevesebb, mint egy órát edzel,  alacsonyabb kalóriatartalmú italt fogyassz, h több, mint egy órát töltessz edzéssel, akkor a magasabb kalóriatartalmú italok közül válassz. Az édes íz fokozza a szomjúságot, így biztosítja a folyamatos folyadékbevitel. A sportitalokat kortyolgatva kell fogyasztani, így folyamatosan biztosítja a megfelelő energiamennyiséget az izmoknak, és csökkenti a kortizolszintet.

Energiaital:

Manapság már rengeteg energiaital közül választhatunk. Bár segítenek átlendülni a holtponton, és leküzdeni az álmosságot, fogyasztásuk nem ajánlott. Még ha alacsony cukor tartalommal rendelkeznek is, megadózisú koffein van bennük. Napi szintű fogyasztása álmatlanságot, krónikus szorongást, ingerültséget idézhet elő. Napi 600 mg koffeinnél semmiképp ne fogyasszunk többet. A vitaminnal dúsított termékekre sem lehet hagyatkozni, mert nem az egyéni igényeknek megfelelő vitaminokat fogják biztosítani.

Szeszesitalok

Több mint 2 milliárd liter szeszesital fogyasztunk el egy évben. A borban lévő antioxidánsok kedvező hatásúak lehetnek a szervezetre, de érdemes a mértékletességre odafigyelni. Napi egy phár bor vagy sör és fél dl tömény elősegítheti a fogyókúrát is, az alkohol ugyanis csökkenti az étvágyat. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg az alkohol magas kalóriatartalmáról. A sörök 200 - 500 kcla-t tartalmazhatnak deciliterenként, a töményel pedig akár 300 - 400 kcal-t is. Míg a túl sok alkohol bizonyítottan káos hatással van az egészségre, a szakértők szerint naponta egy kevés alkohollal sokat tehetünk az egészségünkért.

Mennyi vizet kell innom? víz

5 + 2 tényező, amelyek befolyásolják a mennyiséget:

Nem: a férfiaknak több vízre van szükségük, mivel az ő szervezetük a fizikai funkciókhoz többet igényel, és többet is evszítenek a kiválasztással.

Állapot: a várandós és szoptatós anyukáknak extra mennyiségre van szükségük!

Kor: a gyerekeknek arányában több folyadékra van szükségük, az igény a korral valamelyest csökken. Figyelni kell azonban arra, hogy a kisgyerekek és az idősek szomjúságérzete nem minden esetben működik megfelelően, ezért nekik akkor is kell inni adnunk, amikor nem kérnek.

Aktivitás: ha aktívak vagyunk, sportolunk, fizikai munkát végzünk, több folyadékra lesz szükségünk, hiszen többet is választunk ki. Egy 30 perces edzés minimum 2 pohár plussz vizet igényel. Ha sokat izzadunk, ne feledkezzünk meg az ásványi anyagok pótlásáról sem!

Környezet: meleg környezetben egyértelműen plussz vízre van szükségünk az izzadás kompenzálásához. Igaz ez nagy tengerszint feletti magasságokon, ahol az oxigénben ritkább levegő miatt gyorsabban lélgzünk, ami nagyobb vízveszteséghez vezet.

Lelassult anyagcsere: a legtöbb ember, aki lassú anyagcserére panasztkodik, nem iszik eleget. Vérünk 90%-a víz, így ez a legfőbb szállító a szervezetben. Ha nem elég hidratált a szervezet, az a keringésben is gondot okoz.

A pH egyensúly is sérül: a megfelelő vízmennyiségre azért is szükség van, hogy biztosítsa a megfelelő sav-bázis arányt a szervezetben. Enélkülfelborulhat az ásványi anyagok egyensúlya, ami komoly betegséghez, elsavasodáshoz vezet.

 

Hírek

 • ÚJ ÉV
  2012-01-02 11:31:14

  Mától (2012. jan. 2.) visszaáll a régi rend:D a megszokott időpontokban és helyszíneken várok  minden kedves mozognivágyót!!! Tornázzunk együtt 2012-ben is!!!

 • ÚJ ESZKÖZ!!!!
  2011-08-22 07:48:48

  Kedves Vendégeim!

  Új eszközzel bővül a kínálatunk! A flexi bar remekül formálja a karok és a hát izomcsoportjait, valamint a hasat. Remek a szálkásító  hatása! Gyertek, próbáljátok ki!!

 • KALÓRIATÁBLÁZAT
  2010-11-01 18:43:50

  Meglehetősen részletes kalóriatáblázattal bővült a honlap!!! Ellenőrizd Te is innen a napi energiabeviteledet!

Szavazás

Hogy tetszik?
Hiányos
Tetszik
Asztali nézet