MENÜ

SAFE AEROBIK, az izületkímélő mozgásforma!!!

Minden korosztály és testalkat részére!!! Gyere próbáld ki TE is!!! Formáld Velünk az alakod vidáman!!!

Az izomláz fizikai munka után másnap jelentkező izomfájdalom, melyet mozgáskor vagy nyomás hatására érzünk. Nyugalomban egyáltalán nem fájdalmas. Kialakulásának három lehetséges magyarázata van.

Az izomláz kialakulásának okai és gyógymódjuk

1. Az izomban felszaporodó tejsav. A tejsav az anaerob energiaszolgáltatási folyamatok (oxigén nélküli energianyerés, ami a nagy intenzitású terhelés vagy a helytelen légvételek miatt alakul ki) bomlásterméke. Ez a legrégebben kialakult magyarázat, minden mozgásforma után kialakulhat, de mint már említettem inkább intenzív, az edzettségi szintet meghaladó terhelések állnak a hátterében.

Az izomláz állapotát megszüntetni, rajta javítani a felszaporodott tejsav véráramba való mobilizációjával lehet. Ezt mozgással, átmozgató gimnasztikus gyakorlatokkal, masszázzsal lehet elérni. Edzett személyek tejsav lebontási és tejsav mobilizációs képessége lényegesen jobb, mint edzetlen személyeké, ezért nehezebben alakul ki náluk izomláz.

2. A sportolás során kialakuló mikrosérülések. Az izomrostokon belül létrejövő mikroszakadások okozzák a fájdalmat. Ez nem azonos az izomszakadással, mert ez a teljes izom szakadását jelenti, míg a mi esetünkben csak az izmokon belüli apró rostok szakadása okozza a fájdalmat, mely általában már a terhelés napján jelentkezik. Sajnos átmozgatással az állapot nem javítható.

Újabb kutatások szerint az izomrostok fehérjéinek szakadása elengedhetetlen az izomrostok fejlődéséhez. Az edzések hatására roncsolódó izom szerkezeti fehérjék fokozott fehérjetermelést indítanak be az izomsejteken belül, ami elősegíti az izomrostok vastagodását, erősödését.

3. Szabadgyökök felszaporodása. Ez a legújabb magyarázata az izomláz kialakulásának. Sporttevékenység hatására, az oxidációs folyamatok hatására intenzívebben termelődnek az un. szabadgyökök, melyek fájdalmas hatást keltenek az izomban. Gyümölcs- és zöldségdús táplálkozással megfelelő mennyiségű antioxidánst juttathatunk a szervezetünkbe, amelyek a szabadgyökök semlegesítésére szolgálnak. Ezek az antioxidánsok egyes táplálékkiegészítőkben is megtalálhatók: E-vitamin, C-vitamin, A-vitamin, karotinoidok és a szelén tartalmú termékek.

 

Hírek

 • ÚJ ÉV
  2012-01-02 11:31:14

  Mától (2012. jan. 2.) visszaáll a régi rend:D a megszokott időpontokban és helyszíneken várok  minden kedves mozognivágyót!!! Tornázzunk együtt 2012-ben is!!!

 • ÚJ ESZKÖZ!!!!
  2011-08-22 07:48:48

  Kedves Vendégeim!

  Új eszközzel bővül a kínálatunk! A flexi bar remekül formálja a karok és a hát izomcsoportjait, valamint a hasat. Remek a szálkásító  hatása! Gyertek, próbáljátok ki!!

 • KALÓRIATÁBLÁZAT
  2010-11-01 18:43:50

  Meglehetősen részletes kalóriatáblázattal bővült a honlap!!! Ellenőrizd Te is innen a napi energiabeviteledet!

Szavazás

Hogy tetszik?
Hiányos
Tetszik
Asztali nézet