MENÜ

SAFE AEROBIK, az izületkímélő mozgásforma!!!

Minden korosztály és testalkat részére!!! Gyere próbáld ki TE is!!! Formáld Velünk az alakod vidáman!!!

Régen azt állították, hogy a nők, szervezetük gyengeségéből adódóan nem alkalmasak bonyolultabb fizikai terhelések elviselésére, így sportolásra sem. Egyedül a táncos mozgásformák képeztek kivételt. Ma ez már nem így van. A nők ugyanúgy végezhetnek bármilyen sportot, sőt lehetnek sikeresek bármilyen sportban, mint a férfiak.

 

A menstruációval kapcsolatos alapvető állásfoglalás, hogy megléte nem kizáró ok a sportból. Egyéni különbségek természetesen mutatkoznak a teljesítményben. A nők 80%-ának a teljesítménye nem változik a mestruáció megléte alatt, 11%-uknál nem változik, a maradék 9% esetében javul a teljesítőképesség.

A vízbemerüléssel járó sportokat érdemes kerülni a fertőzésveszély fokozott fennállása miatt. (A tampon nem csökkenti a fertőzés kockázatát!) A fokozott haspréssel járó gyakorlatokat is enyhíteni kell görcsölés estén.

Természetesen Mindenki maga dönti el, hogy ő melyik csoportba tartozik, és hogy mennyire hajlamos a görcsös fájdalmakra, illetve hogy mennyire viseli jól/rosszul ezt a néhány napot. Ennek függvényében az is egyénfüggő, milyen jellegű mozgásformát válasz az illető ezekben a napokban.

 

A másik fontos terület a nők sportjában a terhesség. Szövődménymentes terhesség esetén nincs az a szakember, aki eltiltaná a kismamát a mozgástól. A mozgás formáján természetesen változtatni kell. Aki terhesség előtt nem sportolt, az terhesség alatt ne kezdjen el!

Bár a terhesség egy egészséges állapot és nem betegség, a terhesség alatti sportnak nem feltétlenül kell edzés jelleget öltenie. Célja a kismama szervezet legoptimálisabb működésének elősegítése, fenntartása. Nem szabad ez alatt az idő alatt maximális terheléseket alkalmazni, mert az ehhez szükséges anyagokat és energiákat a magzat fejlődésétől vonjuk el. Ezek alapján kerülendők a következők:

1. Hipoxia (oxigénhiány) - csak a jó közérzet határain belül maradjunk.

2. Hosszan tartó hipertermia (magas testhőmérséklet) - a magzat az egészséges 37C-os környezetben fejlődik a legieálisabban. Ennek fenntartását elő tudjuk segíteni a sportolás napszakának, valamint a ruházat helyes kiválasztásával.

3. Az alhas területén kialakuló hipertónia (magas nyomás) - a fokozott haspréssel járó hasűri nyomást értjük alatta, a hasprések intenzitását tehát csökkenteni kell, vagy más gyakorlatot végezni helyette.

4. Az ütközés kockázatával járó sporttevékenység!

Az első trimeszterben a magzat mérete és "fogyasztása" minimális, ezért szinte bármilyen fajta mozgást végezhet a kismama. Természetesen közepes intenzitástartományba kell tartoznia, valamint nem szabad maximális erőfejlesztést sem alkalmaznia. Mindent csak addig szabad végezni, míg rossz közérzetet nem okoz. Fogyókúrázni tilos, így az edzések célja sem a fogyasztás, hanem az elhízás megelőzése, illetve a jó közérzet fenntartása.

A második trimeszterben a magzat súlya és energiafelhasználása egyaránt növekszik. Ebben az időszakban már kerülni kell a rázkódással, ugrálással járó sportokat. Ekkor is közepes- és kis intenzitás tartományban kell maradni.

A harmadik trimeszterben már csak a speciális mozgásanyaggal rendelkező kismama torna jöhet szóba. A talajközeli, gimnasztikai jellegű gyakorlatokat tartalmazó mozgásforma keringésfokozó, javítja az izleti mozgékonyságot, valamint hatékonyan készít fel a szülésre.

A terhesség alatt felvehető plussz súly maximum 10-11 kg legyen. Ebből 3,5 kg a magzat, 1 kg a méhlepény, 1,5 kg a magzatvíz, 1kg a méh tömegének a növekedése, 0,5 kg az emlők tömegének a növekedése és csupán 2,5 - 3 kg a zsírszaporulat.

Ha a terhesség spontán (vetélés) vagy művi (abortusz) módon idő előtt megszakad, a sportoláshoz való visszatérés előtt bizonyos időnek el kell telnie. A művi terhességmegszakítás esetében általában egészséges anya-magzat viszonyról van szó, így minimum két hétnek el kell telnie ahhoz, hogy a méh helyreállhasson, a sportolást fokozatos intenzitásnöveléssel folytatni tudjuk. A sponát vetélés esetében a fenn említett viszony nem egészséges, így a sportoláshoz való visszatérés előtt három hét pihenés javallott.

A szülés is kétféleképpen történhet. Természetes, hüvelyi szülést követően két hónap kihagyás után térhetünk vissza az edzésekhez. Császármetszés után három hónap kihagyás tanácsos. A túl korán elkezdett sporttevékenység hasfali sérv kialakulásához is vezethet. Mindkét esetben természetesen be kell tartani a fokozatosság elvét a visszatérést követően.

Sokszor vetődik fel a kérdés, hogy szoptatás alatt lehet-e sportolni. A helytelenül megválasztott sport valóban elvonja a szükséges energiát a tejelválasztástól, de a mérsékelt, jóleső edzések még fokozhatják is azt. Olyan erőteljességi tartományban dolgozzon az anyuka, amelynek anyagcsere-fokozó hatása a tejtermelésre is jótékony hatással van. Tehát nem tilos a szoptatás alatt a sportolás, sőt!

 

Hírek

 • ÚJ ÉV
  2012-01-02 11:31:14

  Mától (2012. jan. 2.) visszaáll a régi rend:D a megszokott időpontokban és helyszíneken várok  minden kedves mozognivágyót!!! Tornázzunk együtt 2012-ben is!!!

 • ÚJ ESZKÖZ!!!!
  2011-08-22 07:48:48

  Kedves Vendégeim!

  Új eszközzel bővül a kínálatunk! A flexi bar remekül formálja a karok és a hát izomcsoportjait, valamint a hasat. Remek a szálkásító  hatása! Gyertek, próbáljátok ki!!

 • KALÓRIATÁBLÁZAT
  2010-11-01 18:43:50

  Meglehetősen részletes kalóriatáblázattal bővült a honlap!!! Ellenőrizd Te is innen a napi energiabeviteledet!

Szavazás

Hogy tetszik?
Hiányos
Tetszik
Asztali nézet